SME
Streda, 8. júl, 2020 | Meniny má IvanKrížovkyKrížovky

Müsli

Pre niekoho je to len krmivo pre vtáky, pre iného raňajky, bez ktorých sa nemôže začať deň. A bolo aj mnoho takých, ktorí ich jedli na protest proti konzumnej spoločnosti, odchovanej na mäse a tukoch. Jedol ich Thomas Mann a sympatie ...


Maximilián Bircher-Benner.
FOTO - ARCHÍV



Pre niekoho je to len krmivo pre vtáky, pre iného raňajky, bez ktorých sa nemôže začať deň. A bolo aj mnoho takých, ktorí ich jedli na protest proti konzumnej spoločnosti, odchovanej na mäse a tukoch. Jedol ich Thomas Mann a sympatie im preukazovali aj Mussolini či Hitler. Z jablčného diétneho jedla je dnes svetový pojem zdravého stravovania a recept na mnohé neduhy. Švajčiarsky objav sa volá müsli a v marci oslávi svoju storočnicu.

A možno sú müsli oveľa staršie. Kašu z obilia, surovej stravy a mlieka jedli alpskí pastieri dávno predtým, než inšpirovali mladého švajčiarskeho lekára Maximiliána Birchera-Bennera. Až on urobil z kaše revolučný pokrm.

Bircher-Benner bol zástancom surovej stravy. Päť rokov skúšal poznatky na vlastnom tele, kým si v roku 1891 ako 24-ročný otvoril prax v Zürichu. S novou diétou mal prekvapujúce úspechy.

Keď sa mladý lekár v januári 1900 postavil pred zürišské konzílium lekárov, aby im predstavil novú stravovaciu terapiu, mal už na Zürichbergu malú kliniku. Pre učencov to bola revolučná myšlienka. Civilizačné choroby spôsobené aj nadmerným požívaním mäsa chcel Bircher-Benner liečiť rastlinnou stravou a varené jedlá nahradiť surovými. Na vtedajšie obdobie, čo hygienu ešte len objavovali, to bola provokácia. Prvé polená hodili švajčiarskemu nadšencovi známi lekári Robert Koch a Louis Pasteur. Pre nich bolo dobré jedlo len uvarené. Medicína vtedy životne dôležité funkcie vitamínov, či stopových prvkov nepoznala.

Bircher-Benner sa však nevzdal. O štyri roky už viedol veľké sanatórium na Zürichbergu, kde sa zdravo jedlo, pri procedúrach sa využívala studená a teplá voda, masáže, liečebná gymnastika. A veľká pozornosť sa venovala duševnému rozpoloženiu pacientov.

Základom jeho teórie bolo obmedziť mäso, cukry a tuky a nahradiť ich zdravou surovou stravou.

Tak sa zrodilo jablčné diétne jedlo. Recept bol jednoduchý: jedno až dve nastrúhané jablká, polievková lyžica ovsených vločiek, tri lyžice vody, šťava z polovice citróna, a sladké kondenzované mlieko. Nakoniec pridal Bircher-Benner lyžicu postrúhaných orechov a kaša bola hotová. Zmes dostala názov müsli o niečo neskôr. Bola to zdrobnenina od švajčiarsko-nemeckého slova Mus a mala nahradiť ideálnu stravu - materské mlieko. Názov vraj vymysleli Bircherove deti.

Dnes už je jasné, že hodnota surovej stravy nie je, ako si to myslel Bircher, v jej energetickom obsahu, ale v množstve vitamínov či stopových prvkov, ktoré obsahuje.

To vtedy nevedel ani ich tvorca, ani jeho milovníci, hoci müsli na Bircherovej klinike jedli aj pacienti takého kalibru ako Thomas Mann. Revolučný spôsob liečby ho nadchol a Zürichberg pohotovo premenoval na Zázračný vrch. Fascinovaní vegetariánskou stravou boli v 30. rokoch aj taliansky vodca Mussolini či Adolf Hitler. Striedma, zdravá strava pasovala do novej nemeckej lekárskej vedy a k silnej nemeckej nadrase. A keď Bircher-Benner oboch verejne pochválil za ich stravovacie návyky, dostal lákavú ponuku. Mal sa stať riaditeľom Nemocnice Rudolfa Hessa. Odmietol a zostal v Zürichu. Nebol vraj prívržencom fašizmu, hoci jeho sympatie mu neskôr naštrbili povesť.

Treba dodať, že nie všetko bolo ideálne a nie všetci Bircherovi pacienti boli nadšení z vtedajších liečebných metód. Na klinike bol totiž zakázaný alkohol, pri jedle sa muselo správne prežúvať, predpísaný bol pohyb na čerstvom vzduchu. Na mnohých bolo toho zdravia príliš a z kliniky zdupkali.

Müsli prežili a mali mnoho hviezdnych období. Ľudia po nich často siahali nielen ako po ľahkom a zdravom pokrme. V krízových spoločenských časoch sa stala kaša symbolom protestu proti konzumnej spoločnosti. V revolučnom roku 1968 ich časť spoločnosti jedla, aby tak demonštrovali svoj návrat k prírode a prirodzenému. Pre iných boli müsli v rovnakom čase synonymom nadávky pre ekologické hnutia a nedbanlivo oblečených ľudí s dlhými vlasmi a sandálmi.

Dnes sú na trhu najrozličnejšie produkty podobné müsli, hoci s tými prapôvodnými nemajú už veľa spoločné. Müsli tyčinky, hotové müsli a rôzne iné produkty sú dnes receptami na nádorové ochorenia, na zníženie cholesterolu, zlepšenie trávenia, či ako súčasť skrášľovacej diéty po vianočných a veľkonočných sviatkoch.

Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako si správne vybrať akumulátorovú techniku?
  2. Skvelý program pre deti? Pomôže výzva Gesto pre rodičov
  3. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME
  4. Samsung „zdivočel“. Za nákup ponúka späť až 2 tisícky
  5. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku
  6. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac
  7. Lokálne nákupy vo VIVO! Markete
  8. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark?
  9. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách
  10. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií
  1. Samsung „zdivočel“. Za nákup ponúka späť až 2 tisícky
  2. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME
  3. Garmin pridáva technológiu solárneho dobíjania
  4. Discover even more with the Spectacular Slovakia bundle offer
  5. Najviac slovenských dodávateľov vlastnej značky má COOP Jednota
  6. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku
  7. Nechceli ich pustiť na pozemok
  8. Užite si sedem dobrých rokov s hypotékou
  9. Skvelý program pre deti? Pomôže výzva Gesto pre rodičov
  10. V Poprade pribudnú byty, Barbora už rastie
  1. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 37 236
  2. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách 26 995
  3. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií 21 910
  4. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark? 17 429
  5. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší 13 314
  6. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom 12 956
  7. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 12 521
  8. Tieto chyby sú pri zateplení fasády najčastejšie – vyhnite sa im 10 952
  9. Magazín denníka SME: Leto v Čechách a na Morave 10 629
  10. Leto na Slovensku: Mimoriadny 48-stranový magazín týždenníkov MY 9 762
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Hygienik Mikas: Ťažko sa mi pracovalo za Pellegriniho aj Matoviča

Ján Mikas vraj netušil, že zo sanitárnych dní v nedeľu vznikne taký politický problém.

Hlavný hygienik SR, Ján Mikas
Dobré ráno

Dobré ráno: Sudca Truban pustil Bödöra, jeho rodina pritom tiež dostala dotáciu

Sudca kandiduje na šéfa Špecializovaného súdu.

Podcast Dobré Ráno.

Koalícia sa na Kollárovi pohádala, extrémisti tlieskali

Za odchod Kollára hlasovalo päť poslancov.

Boris Kollár
Komentár Zuzany Kepplovej

Malý odboj sa ráta

Boris Kollár sa prvýkrát v živote ocitol v prostredí, kde si to nevybaví.

Zuzana Kepplová

Neprehliadnite tiež