SME
Pondelok, 21. október, 2019 | Meniny má Uršuľa

Margarín

Mala to byť tajná zbraň Napoleona III. Francúzska armáda už nebola schopná platiť za drahé maslo a cisár sa obával, že jeho vojaci bez tuku zoslabnú. Potreboval lacnejšiu náhradu masla a francúzsky chemik mu ju nakoniec našiel. Nepomohla ...

Hippolyte Mege-Mouriés. FOTO - ARCHÍV

Mala to byť tajná zbraň Napoleona III. Francúzska armáda už nebola schopná platiť za drahé maslo a cisár sa obával, že jeho vojaci bez tuku zoslabnú. Potreboval lacnejšiu náhradu masla a francúzsky chemik mu ju nakoniec našiel. Nepomohla mu zvíťaziť nad Prusmi, ale na smrť vystrašila výrobcov masla. Pred 135 rokmi patentovali margarín.

Tuk sa stal v západnej Európe nedostatkovým tovarom. Potrebovali ho stroje i ľudia. Čas industrializácie bol v plnom prúde a počet obyvateľov rýchlo narastal. Zásoby sa stenčovali. Do miest prichádzali tisíce vidiečanov, aby si našli prácu. Keď si na obed vytiahli z tašky chlieb, museli ho jesť bez masla. Toho bolo v roku 1867 málo a bolo drahé.

Napoleon III. sa väčšmi než o ľud obával o svoju armádu, ktorá už na nákup masla nemala. A vojaci by bez dostatku tuku slabli. Preto oslovil francúzskeho lekárnika a chemika. Hippolyte Mege-Mouriés dostal od vládcu neľahkú úlohu. Mal vymyslieť produkt, ktorý bude chutiť ako maslo, nebude páchnuť, bude obsahovať tuk a hlavne - bude lacný. Francúz hľadal dva roky, kým vyrobil zmes hovädzieho loja a odstredeného mlieka.

Hovädzí loj bol v tom čase jediný známy tuk, ktorý mal pri izbovej teplote polotuhú konzistenciu podobnú maslu. Mege-Mouriés nebol prvý, kto loj použil, bol však prvý, kto k nemu pridal mlieko a dodal mu tak chuť a vôňu veľmi pripomínajúcu maslo.

"Nahradil vlastne mliečny tuk z masla iným zvieracím tukom a získal rozotierateľný a trvanlivý potravinový tuk," vysvetľuje dnes objav Gerhard Gnodke z nemeckého Margarínového inštitútu pre zdravú výživu v Bonne.

Konkurent masla dostal meno margarín. Jeho autor vtedy rovnako ako mnoho iných mylne veril, že všetky tuky a oleje obsahujú kyselinu margarovú, pomenovanú podľa gréckeho slova pre perlu - margaron. Dnes sa už vie, že v tukoch vôbec bežná nie je, ale margarín už svoje meno nezaprie.

Nová perla na trhu nemala jednoduchý nástup. Silná farmárska a mliekarenská loby spanikárila. Margarín bol o polovicu lacnejší než ich maslo. Domácim gazdinkám preto tvrdila, že margarín má "nepríjemnú chuť a je zdraviu škodlivý". Postarala sa o to, aby výrobcovia aj predajcovia margarínu potrebovali nákladnú licenciu a platili vysoké clo.

Podobnosť s maslom bola taká zjavná, že cisár Wilhelm dokonca vydal v roku 1897 prvý zákon o margaríne. Ten prikazoval nový produkt výrazne odlíšiť od masla.

"Bolo predpísané, že margarín musí byť od masla jasne oddelený a viditeľne označený svojím názvom. Vo väčších mestách s viac ako 5-tisíc obyvateľmi sa dokonca nesmel predávať v rovnakej miestnosti ako maslo," hovorí Gnodke. Názov margarín musel byť podčiarknutý hrubou červenou čiarou. Tak, aby nikto neprehliadol, že nekupuje maslo.

Napriek všetkému si margarín našiel svojich priaznivcov a od roku 1874 začal dobýjať Európu i Ameriku. Na prelome storočí sa ho len v Nemecku produkovalo 100-tisíc ton.

Záujem bol čoskoro taký veľký, že hovädzí loj nestačil. Ktovie, aká dlhá by bola životnosť margarínu, keby neprišiel ďalší historický objav: v roku 1902 nemecký chemik Wilhelm Normann zistil, že pomocou vodíka možno spevniť tekuté rastlinné oleje. Nový zdroj suroviny bol na svete a víťaznej ceste margarínu už nestálo nič v ceste.

Mege-Mouriés nestihol na svojom objave zarobiť, ako plánoval. Svoju výrobnú továreň musel zavrieť, keď vypukla nemecko-francúzska vojna. A tak predal výrobný postup bratom Jurgensovcom, obchodníkom s maslom z Holandska. Tí začali margarín onedlho vyrábať vo veľkom, našiel si konzumentov v Holandsku a Británii a v rastlinnej podobe nakoniec nadchol aj Spojené štáty. To už margarín obohatili vitamínmi A a D, takže chuťou a vzhľadom stále väčšmi pripomínal maslo.

Dnes už leží na pultoch supermarketov vedľa masla niekoľko druhov margarínu, nátierkový i na varenie. Viac než na cenu však lákajú reklamy zákazníkov na predstavu, že si ho ráno vyberiete z chladničky a hneď môžete natrieť na pečivo.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nestarnú, ale dozrievajú
  2. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  3. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  4. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch
  5. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo
  6. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  7. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  8. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  9. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  10. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  1. Bezpečnosť pri práci je priorita, pomáhajú i moderné technológie
  2. Pripojte sa na nový internet už aj v oblasti Gemera a Novohradu
  3. Na Kysuciach budete môcť surfovať na internete rýchlejšie
  4. Na Orave dobre aj s novým optickým internetom
  5. Aj do Liptovského Mikuláša dorazí nová optická sieť
  6. Najnovšia ponuka optického internetu na Spiši
  7. V oblasti Prešova budete môcť využiť nový optický internet
  8. V okolí Levíc budete mať možnosť využiť nový, rýchly internet
  9. Moderný a spoľahlivý internet aj na Hornom Zemplíne
  10. Surfujte na novej optickej sieti aj na Dolnom Zemplíne
  1. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo 16 263
  2. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 15 655
  3. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 14 749
  4. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti) 9 111
  5. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 8 301
  6. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch 7 974
  7. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 7 802
  8. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 7 140
  9. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 7 056
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 6 048