SME
Piatok, 23. apríl, 2021 | Meniny má VojtechKrížovkyKrížovky

Margarín

Mala to byť tajná zbraň Napoleona III. Francúzska armáda už nebola schopná platiť za drahé maslo a cisár sa obával, že jeho vojaci bez tuku zoslabnú. Potreboval lacnejšiu náhradu masla a francúzsky chemik mu ju nakoniec našiel. Nepomohla ...

Hippolyte Mege-Mouriés. FOTO - ARCHÍV

Mala to byť tajná zbraň Napoleona III. Francúzska armáda už nebola schopná platiť za drahé maslo a cisár sa obával, že jeho vojaci bez tuku zoslabnú. Potreboval lacnejšiu náhradu masla a francúzsky chemik mu ju nakoniec našiel. Nepomohla mu zvíťaziť nad Prusmi, ale na smrť vystrašila výrobcov masla. Pred 135 rokmi patentovali margarín.

Tuk sa stal v západnej Európe nedostatkovým tovarom. Potrebovali ho stroje i ľudia. Čas industrializácie bol v plnom prúde a počet obyvateľov rýchlo narastal. Zásoby sa stenčovali. Do miest prichádzali tisíce vidiečanov, aby si našli prácu. Keď si na obed vytiahli z tašky chlieb, museli ho jesť bez masla. Toho bolo v roku 1867 málo a bolo drahé.

Napoleon III. sa väčšmi než o ľud obával o svoju armádu, ktorá už na nákup masla nemala. A vojaci by bez dostatku tuku slabli. Preto oslovil francúzskeho lekárnika a chemika. Hippolyte Mege-Mouriés dostal od vládcu neľahkú úlohu. Mal vymyslieť produkt, ktorý bude chutiť ako maslo, nebude páchnuť, bude obsahovať tuk a hlavne - bude lacný. Francúz hľadal dva roky, kým vyrobil zmes hovädzieho loja a odstredeného mlieka.

Hovädzí loj bol v tom čase jediný známy tuk, ktorý mal pri izbovej teplote polotuhú konzistenciu podobnú maslu. Mege-Mouriés nebol prvý, kto loj použil, bol však prvý, kto k nemu pridal mlieko a dodal mu tak chuť a vôňu veľmi pripomínajúcu maslo.

"Nahradil vlastne mliečny tuk z masla iným zvieracím tukom a získal rozotierateľný a trvanlivý potravinový tuk," vysvetľuje dnes objav Gerhard Gnodke z nemeckého Margarínového inštitútu pre zdravú výživu v Bonne.

Konkurent masla dostal meno margarín. Jeho autor vtedy rovnako ako mnoho iných mylne veril, že všetky tuky a oleje obsahujú kyselinu margarovú, pomenovanú podľa gréckeho slova pre perlu - margaron. Dnes sa už vie, že v tukoch vôbec bežná nie je, ale margarín už svoje meno nezaprie.

Nová perla na trhu nemala jednoduchý nástup. Silná farmárska a mliekarenská loby spanikárila. Margarín bol o polovicu lacnejší než ich maslo. Domácim gazdinkám preto tvrdila, že margarín má "nepríjemnú chuť a je zdraviu škodlivý". Postarala sa o to, aby výrobcovia aj predajcovia margarínu potrebovali nákladnú licenciu a platili vysoké clo.

Podobnosť s maslom bola taká zjavná, že cisár Wilhelm dokonca vydal v roku 1897 prvý zákon o margaríne. Ten prikazoval nový produkt výrazne odlíšiť od masla.

"Bolo predpísané, že margarín musí byť od masla jasne oddelený a viditeľne označený svojím názvom. Vo väčších mestách s viac ako 5-tisíc obyvateľmi sa dokonca nesmel predávať v rovnakej miestnosti ako maslo," hovorí Gnodke. Názov margarín musel byť podčiarknutý hrubou červenou čiarou. Tak, aby nikto neprehliadol, že nekupuje maslo.

Napriek všetkému si margarín našiel svojich priaznivcov a od roku 1874 začal dobýjať Európu i Ameriku. Na prelome storočí sa ho len v Nemecku produkovalo 100-tisíc ton.

Záujem bol čoskoro taký veľký, že hovädzí loj nestačil. Ktovie, aká dlhá by bola životnosť margarínu, keby neprišiel ďalší historický objav: v roku 1902 nemecký chemik Wilhelm Normann zistil, že pomocou vodíka možno spevniť tekuté rastlinné oleje. Nový zdroj suroviny bol na svete a víťaznej ceste margarínu už nestálo nič v ceste.

Mege-Mouriés nestihol na svojom objave zarobiť, ako plánoval. Svoju výrobnú továreň musel zavrieť, keď vypukla nemecko-francúzska vojna. A tak predal výrobný postup bratom Jurgensovcom, obchodníkom s maslom z Holandska. Tí začali margarín onedlho vyrábať vo veľkom, našiel si konzumentov v Holandsku a Británii a v rastlinnej podobe nakoniec nadchol aj Spojené štáty. To už margarín obohatili vitamínmi A a D, takže chuťou a vzhľadom stále väčšmi pripomínal maslo.

Dnes už leží na pultoch supermarketov vedľa masla niekoľko druhov margarínu, nátierkový i na varenie. Viac než na cenu však lákajú reklamy zákazníkov na predstavu, že si ho ráno vyberiete z chladničky a hneď môžete natrieť na pečivo.

Skryť Vypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

  1. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  2. Dodávame len preverené riešenia, hovorí šéf ABRA Software
  3. Niečo pečie: Junior pripravuje novú kuchársku show
  4. Seychely: Pláže, korytnačky aj unikátny prales
  5. Rovnaká, a predsa iná - Zelená energia od SSE
  6. Luxusné dovolenky s osobným komorníkom už aj u nás
  7. Čo pomáha zdravotníkom? Týchto šesť vecí ich drží nad vodou
  8. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky?
  9. Niké Športovkyňa mesiaca si vybrala na podporu lyžiarske talenty
  10. Prečo McDonald's podniká kroky k udržateľným riešeniam?
  1. Seychely: Pláže, korytnačky aj unikátny prales
  2. Niečo pečie: Junior pripravuje novú kuchársku show
  3. Svoj Dom snov nájdete pri OC Cassovia už tento víkend
  4. 7 najčastejších chýb pri zateplení fasády
  5. Riaditeľ Kositu: Odpad vyriešia technológie, skládky končia
  6. Nákupy zadarmo vo Forum Poprad
  7. AAA AUTO otvorilo pobočky s ponukou 4000 áut
  8. Rovnaká, a predsa iná - Zelená energia od SSE
  9. Luxusné dovolenky s osobným komorníkom už aj u nás
  10. Čo pomáha zdravotníkom? Týchto šesť vecí ich drží nad vodou
  1. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 25 716
  2. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 14 156
  3. Čo pomáha zdravotníkom? Týchto šesť vecí ich drží nad vodou 10 869
  4. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky? 10 563
  5. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME 7 748
  6. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 7 262
  7. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 7 114
  8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 6 672
  9. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 6 671
  10. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov 6 525
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) spustilo prihlasovanie na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 prostredníctvom tzv. čakárne.

Na západe je o ňu extrémny záujem, na východe minimálny.

10 h

Bolo to ťažké, ale je to dobrá správa nielen pre žurnalistiku.

5 h

Neprehliadnite tiež